Angkor Wat

Frukosten i Siem Reap, Kambodja fortsatte som vanligt med massa frukt!
Siem Reap är staden som ligger närmast Tempels of Angkor (som är det stora området där Angkor Wat och en väldans massa andra tempel ligger). Nu har vi varit där och sett det på riktigt!
Ett annat tempel var Bayon, det allra märkligaste med en massa ansikten åt varenda håll. 
Arvid hade en massa energi och sprang runt och fotade och klättrade överallt. Jag hängde med men var nog steget efter lite hela tiden.
Det har varit en otroligt varm vecka och att promenera uppför och nerför alla dessa tempel är tufft. därför blev det också en massa vilopauser i skuggan och för att passa på att dricka en massa vatten.
Vi skuttade vidare i värmen till Ta prohm där bland annat Tombraider och nån Indiana Jones film är inspelade. Det templet hade träden börjat ta över med sina rötter. Väldigt häftigt ändå!
Det går nog inte att beskriva vad häftigt det är att se alla dessa gamla byggnader och tempel. Vi försökte föreställa oss hur det hade varit och sett ut förr i tiden, men det var rätt svårt. Vi kan inte heller säga ur många tempel vi har besökt nu på vår resa. Men många har det blivit.
Här i kambodja har vi ätit en massa god mat och provat en del klassisk inhemsk Khmer-mat. En kväll fick vi in en stor grill att koka grönsaker och steka köttet på. Gott, men sen luktade allt os och enligt Arvid så luktade restaurangen scoutläger. 
 

Bangkok i bilder

 
vi började varje morgon med att ta med varsin bok till frukosten där vi satt ett par timmar och njöt av all frukt och grönt som fanns!
 
Det bästa sättet att ta sig fram i Bangkok var med båt. Biljetterna var jättesöta och Arvid var fortfarande långhårig.
 
 
vi såg reclining Buddha vars tår var lika stora som mitt huvud och som vi aldrig lyckades få med på ett och samma foto. 
tre av fyra pagodor i What Pho.

Siem Reap

Nu har vi varit i Sieam Reap i två dagar. Vi kom fram rätt sent på kvällen den 19 efter en väldigt lång dag. Som vi berättade satte vi oss på tåget redan innan klockan 06am och var inte framme för att checka in på hotellet förrän framåt åttatiden på kvällen.

Innan vi åkte mot Kambodja hade vi noga läst på hur man skulle göra och vad som var viktigt att tänka på, vilket vi är väldigt glada för. När vi tog en tuktuk från tågstationen till den Kambodjanska gränsen hade vi hört att de ofta släpper av en vid ett visumkontor. Vilket helt och hållet är bluff, för ett kambodjanskt turistvisum köper man antingen på internet eller när man passerat Thailländska gränsen men ännu inte kommit in i Kambodja. Kort sagt blev vi också avsläppta på ett sånt kontor och tillsagda att vi måste skaffa visum innan vi kunde lämna Thailand. Vi struntade i vad dem sa och efter lite tjat lät de oss gå. Efter lite köande för att komma ut från Thailand fick vi våra pass stämplade och kunde gå vidare mot Kambodja. Vi hittade lätt till visumkontoret och började fylla i våra papper. Tyvärr upptäckte vi rätt snart att våra kontanter inte räckte och att man inte kunde betala med kort. Detta var vi inte ensamma om visade det sig när Arvid började prata med ett par tyskar/nederländare vars vänner hade varit borta en halvtimme för att hitta en bankomat. Efter att vi frågat några om möjligheten att låna pengar tills efter vi hade korsat gränsen gick Arvid iväg för att försöka hitta en annan lösning. Området mellan gränserna var enormt med mängder av kasinon där vi tillslut lyckades få ut lite dollar och kunde få våra visum. Sen var det bara att ställa sig i kön för att få passet stämplat och komma in i Kambodja. I kön träffade vi på ett trevligt Nederländskt par som vi sen hade sällskap med i taxin till Siem Reap, som var en drygt två timmar lång bilesa från gränsen. Efter lite krångel med taxichauffören som inte hade någon lust att köra oss hela vägen fram till hotellet av okända anledningar (eftersom han inte pratade någon engelska) kom vi till slut fram eftersom vi alla stod på oss och sa att vi inte tänkte betala förrän vi kommit fram för det var vad vi hade blivit lovade.

När vi väl kom till hotellet och det var dags att checka in upptäckte vi att de hade strulat bort vår bokning. Tack och lov är Arvid väldigt noggrann och hade sparat hela mailkonversationen. Efter lite om och men fick vi tillslut ett hotellrum (det sista) vilket tyvärr inte var städat än. Så småsvettiga, dammiga och trötta efter en lång resa tågresa var det bara att ta sig ut på gatorna och hitta någonting att äta innan vi kunde få vårt rum. Vi sprang på ett trevligt brittiskt par som visade var några bra resuranger låg och vi hittade snabbt ett ställe vi gillade. Efter ett par minuters väntande fick vi ett bord. Stället verkade rätt populärt för hela tiden stod folk och köade för att få napp på ett bord någon annan lämnade. Ett gulligt äldre par i matchande gula skjortor stod länge och tittade in i restaurangen. Eftersom alla bord var för fyra men de flesta som åt bara var par fanns egentligen många lediga platser. Det tyckte vi var onödigt. Så jag gick ner till det äldre paret och erbjöd dem att sitta med oss. Vi hade en supertrevlig middag som delades med ett par i åttioårsåldern från USA, de var på en jordenrunt resa i tre månader för att fira sin 50e bröllopsdag!

Efter en lång dag var det sedan skönt att kunna gå till ett rent och fräscht hotellrum, duscha och lägga sig mätt och glad.

Gårdagskvällen och idag har vi tillbringat med att åka runt och se på många av templen i området kring Angkor Wat, vi har bestämt att vi stannar här i fyra dagar för att hinna se allting i lugn och ro. Därför börjar vi också med att åka runt och se omgivningarna och de mindre templen först för att sen bygga upp och se större och mer spektakulära tempel vartefter, därmed kommer vi också avsluta dagarna i Siem Reap med att se Angkor Wat.

Vi är ledsna att det inte kommit upp några bilder på länge. Den här bloggportalen är inte den bästa att använda från mobilen. Försöker vi lägga upp några bilder så kommer ingenting upp alls. Jag hoppas vi kan lösa det på något smidigt sätt snart så att våra berättelser kan bli lite mer levande med bilder som också kan förklara allt vi är med om!

På resande fot

Klockan är fem på morgonen och vi sitter och väntar på tåget. Om en timme åker vi till Aranyaprathet där ska vi korsa gränsen till Kambodja. Vi har varit i Bangkok i tre dagar och hunnit med att se tempel, det kungliga palatset och både reclining Buddha och emerald Buddha. Vi har gått både genom den stora turistiga JJ market men lyckades även hitta en jättestor lokal marknad där vi köpte kryddor och bananer utan att de tog överpriser.  Här i Bangkok passade Arvid på att gå till frisören,  så nu är han både nyklippt och nyrakad, skönt nu när det är så varmt. Vi har tagit oss fram i stan med båt, tuktuk, buss, skytrain och allt har gått över förväntan. I morse tog vi en vanlig taxi från hotellet för att komma till stationen i tid och säkert med all packning. Här är det olidligt varmt men det går bra. Ikväll kommer vi fram till Siem Reap där vi ska stanna i tre dagar och se Angkor Wat och andra tempel. Efter det åker vi vidare genom Kambodja med ett stopp i Phnom Penh. Därifrån tar vi oss till Ho Chi Minh City i Vietnam och sedan vidare till Boracay i Filippinerna där vi stannar drygt två veckor innan vi åker tillbaka till Japan där vi ska träffa Fannys pappa. I Japan ska vi turista lite i Tokyo och Kyoto. Och sen sätter vi oss på flyget hem till Sverige! Vi landar på Arlanda den 31 mars och tänkte nog åka direkt hem till Uppsala.

På flyget

Nu sitter vi på flyget och snart är vi framme i Bangkok. Nu kommer nog historierna här på bloggen ta en liten vändning eftersom Arvid och jag far iväg på en liten resa innan vi kommer hem till Sverige. Efter att vi missat flygtåget med 4minuter kom vi fram till flygplatsen 9 minuter innan incheckningen stängde, med lite kö slutade det med att vi checkade in i sista sekunden. Men kvinnan bakom disken var lugn och snäll så det lugnade även oss. Vi klarade oss helt ifrån bråk trots att vi båda var tokstressade. Nu känns det skönt att vara på väg, tyvärr sitter Arvid 15 rader bakom mig så flygresan kommer bli lite ensam. Men det får vi ta igen sen.

さよなら

Nu har vi precis kommit fram till Tokyo. Klockan är halv sju på morgonen och vi har alldeles för mycket packning med mig. Tack och lov är Arvid både stark och tålmodig. Vi stannar en stund och tar en kaffe innan vi ska ta oss vidare till hotellet där vi ska sova en natt. Vi spenderar en dag i Tokyo innan vi ska åka vidare till Bangkok. Ikväll ska vi träffa några vänner, en tjej som har erbjudit sig att ha vår packning hos sig medan vi är ute och reser. Det är jag oerhört tacksam över!

Vi har egentligen inga planer idag utan tänker väl mest strosa i stan och mysa.

Igårkväll när vi åkte från Sendai fick vi ett fantastiskt fint farväl av mina närmaste vänner. Det var jättejobbigt att säga hejdå, de har varit så underbara och jag är verkligen glad att jag lärt känna dem. De jobbigaste är att vi aldrig vet när och om vi kommer ses igen. Det blir ju en helt annan grej mot att säga hejdå till någon hemma. Jag kommer verkligen sakna mina fina vänner. Men trots det och trots att det känns tråkigt att åka är jag glad att jag bestämt mig för att komma hem till Sverige igen.

Min sista kväll i korridoren bjöd jag in alla de här fantastiska på middag, vi lagade köttbullar och potatis med lingonsylt! Det kändes som ett fint avslut. Kvällen fylldes av massa prat och skatt och fotograferande, det blev ytterligare ett fint minne att ta med hem!


Arvid i Japan

Nu ska jag berätta för er vad Arvid gör under tiden han är i Japan! Det är fler som frågar både mig och honom eftersom han kom hit när min termin fortfarande höll på som mest och jag skulle avsluta alla mina kurser. Jag har sagt till honom att han får skriva någonting här ibland men det verkar inte vara hans grej.
 
Jag har haft ett schema med 1-3 lektioner om dagen, varje lektion är  en och en halv timme. Alltså är jag vissa dagar iväg bara en kort stund medan andra gånger nästan hela dagen. Ofta ses Arvid och jag på Campus klockan 12 och äter lunch tillsammans oavsett om jag har lektioner hela dagen eller slutar då. Det är smidigt att äta på campus och billigt. Ibland går Arvid med mig till campus och sätter sig i Tea Loungen eller på biblioteket och pluggar medan jag har lektion men ibland stannar han hemma.
 
När Arvid bestämde sig för att stanna så här läge i Japan så kollade han upp lite kurser som han kunde ha nytta av och som gick att läsa på distans. Han läser alltså tre kurser på distans i matte och fysik. Han pluggar i stort sett lika mycket som jag om inte mer.
 
Pluggar han inte så läser han alla nyheter som finns på hela internet supermeganoga. Jag har nog aldrig träffat någon som går igenom alla nyhetssidor som finns och verkligen läser allt. Själv tycker jag det är bra för då kan jag fråga honom när jag inte har tid att läsa så noga själv.
 
Tar nyheterna mot förmodan slut så sätter han sig på Wikipedia och börjar rätta information som inte stämmer på olika sidor.

おんせん = hot spring

 
Idag blev vi medbjudna att följa med till onsen av en kvinna som jobbar på universitetet som jag lärt känna. Det var fantastiskt vackert och låg uppe i bergen. Vattnet man badar i kommer direkt från varma källor i berget. Platsen vi var på hade trevliga lounge utrymmen med dryck och choklad. Där satt vi ett par timmar både före och efter och pratade och läste. 
När man badar är kvinnor och män uppdelade. För man får inte ha kläder på sig eller ha med någonting ner i vattnet. Arvid var därför själv en del eftersom alla andra var tjejer. Det var ingen fara, kanske mest bara avkopplande och han passade också på att ta med en bok. Innan tog vi också av alla smycken eftersom mineraler i vattnet kan påverka metaller.
Vi badade i onsen både utomhus och inomhus. Det var skönt att sitta i det varma vattnet med den svala luften runt sig.
Eftersom man inte får ta bilder på en onsen så blir det inte så mycket bilder att visa nu. Men vi tog några på omgivningarna och när vi drack kaffe.
 

お好み焼き

Idag var vi iväg och åt Okonomiyaki (det är det som står i rubriken). Yaki (やき) betyder stekt och okonomi (おこのみ) betyder varierande eller att föredra. Så rätten är helt enkelt flera ingresienser i en röra som man steker till en tre cm tjock pannkaka.
I Fannys var det vitkål, räkor och bläckfisk medan Arvid hade kött, konjaku, nudlar och vitkål.
På resturangen hade vi lite problem att beställa. De hade varken bilder eller meny på engelska. Vi slog upp var och vartannat ord och tillslut fick vi någonting som vi blev nöjda med. Det var spännande att få steka sin mat själv, och det blev väldigt gott!
Efteråt frågade Arvid på klingande japanska efter notan!

 

RSS 2.0