hemlängtan

Ja visst är det bra här!
Japan är spännande, intressant, roligt och häftigt. Det är kul att träffa nya människor, det ska bli roligt att lära sig ett helt främmande språk.
 
Men visst längtar jag hem.
Jag längtar jättemycket efter fina Arvid och alla fina vänner jag har hemma. Jag saknar min familj, alla verkligen alla i de längsta familjeleden man kan leta. Jag saknar att vara nära de jag älskar och det som är fint. Jag saknar allt det gamla vanliga, böckerna, maten, kyrkan, gatorna, skyltarna, vädret och naturen. Jag saknar potatis, knäckebröd, havregrynsgröt men än så länge saknar jag inte lakritsen, för det köpte jag med mig massor av.
 
Jag längtar till att Arvid kommer och hälsar på mig i jul. Jag längtar efter att han ska ta med knäckebröd och kaviar.
 
Nu har jag fått det sagt. Jag saknar Sverige så mycket, jag trodde jag skulle längta, men inte så mycket. Jag tror det kommer bli bättre så småning om. Jag tror att bara kurserna kommer igång på riktigt och bara jag lär mig hitta i stan. Bara jag får några stabila vänner och kretsar att umgås i, bara det blir bra i kyrkan dit jag tänkt gå. Då tror jag allt kommer bli bra.
 
Nu kommer jag inte skriva mer här om hur mycket jag längtar hem eller saknar er. Men jag vill att ni ska veta att det är det jag gör mest!
 

 
 
 

heldag på stan

Vi bestämde oss för att idag åka ner på stan, jag saknade vanilga basgrejer som exempelvis tvål och ingen av oss har egentligen haft tid att gå och handla ordenligt. Vi var sju stycken som åkte in, två svenskar och fem thailändare.


Shoppinggatan som vi var på idag har glastak, kanske för att det regnar mycket här.
 
 
Vi åt lunch på ett ställe som en av thailändarna tipsade om, han har bott här i ett år och kan bra japanska, så det var skönt att ha med honom idag som hjälp. Ännu bättre på vägen hem eftersom jag fortfarande inte förstått systemet med bussar och vilken som går var.
När man äter ute här i Japan verkar som att man på de flesta ställen får välja en eller fler tallrikar med olika saker på, idag beställde jag kyckling, soppa och sallad, ris äter man alltid till allt, så det behöver man inte be om.
 
 
Den person jag lärt känna bäst än så länge är Clear, från Bangkok, Thailand. Vi ska läsa samma program här, även om vi inte har någon aning om vi kommer läsa några kurser tillsammans.
 
 
Sen jag kom hit har det varit fantastiskt fint väder. Jag trodde det skulle hunnit börja bli lite höst här också, men det är fortfarande sommar och jätteskönt ute. Igår regnade det hela dagen, men inte mer än duggregn. Jag har hört att det regnar rätt mycket i Sendai, men jag är beredd med regnjacka, regnbyxor och gummistövlar så jag kan cykla till campus hela vintern.
 
 
Till sist gick vi till en supermarket för att handla mat. Jag som tycker det är kul att strosa runt i mataffärer passade på medan de andra letade efter cyklar. På köksavdelningen hittade jag ett minimelittafilter! Det är för en kopp kaffe och alldeles perfekt för mig! Jag ser fram emot morgondagens frukostkaffe något enormt och kan härmed säga hejdå till konstiga färdigkaffe på burk och neskaffe.
 
English
Today we went to the city center in Sendai. There were things we all needed, since we got here just a few days ago and haven't had time to go shoping. The main shoping street in Sendai has a glass ceiling, probably because of all the rain. Even though the weather has been beutiful since I got here. It is still summer! One of the person I have got to know best so far is a girl from Bangkok, Thailand, her name is Clear and we are in the same class. The last thing we had to do was buying groceries at the supermarket, and when I walked around in the kitchen departmend I found this small Melitta filter for coffee. Now I'm happy that I can make good ordinary coffee!
 
 
 

Vad är det jag håller på med...

Jag har fått så många frågor innan jag åkte om vad det är jag ska göra i Japan i ett helt år. Eftersom jag själv vet så lite om både landet, staden och vad man egentligen gör här i ett år tänkte jag försöka börja med att beskriva lite av det jag gör nu.
 

Jag har flyttat till Sendai, det ligger i Japan på ön Honshu, ungefär 30 mil från Tokyo. Det var bland annat Sendai som drabbades av jordbävningen och tsunamin i mars 2011. Jag har ännu inte sett någonting som kan vittna om att det hände, men jag har däremot pratat med några människor som bodde här då. En person berättade att hon inte kunde stå upp när det skakade som värst, fast hon var på marken. En annan att han såg ett hus på morgonen när han gick till campus och en dag senare när han gick förbi var det kolapsat och till och med bortstädat. Flygplatsen som ligger vid vattnet (jag har fortfarande inte sett kusten eftersom vi bor och pluggar en bit upp i bergen) var totalförstörd men byggdes upp igen på under ett halvår, så det är väldigt effektiva här.
 

 
I Sendai så bor jag på University house Sanjo, i den norra byggnaden som har tio våningar. (Det som är en liten röd prick i norr på kartan) Jag bor högst upp och har fått höra att det kommer bli en spännande erfarenhet när jag får uppleva min första jordbävning från den här höjden. Jag hoppas den första jordbävningen jag någonsin är med om blir när jag är på marknivå, så att jag kan få vänja mig lite. De höga byggnaderna i Japan är byggda väldigt flexibelt, så att det ska gunga i cirklar när det blir en jordbävning, så att de inte faller ihop.
 
Campus ligger i det rödmarkerade området, det tog oss nästan en timme att promenera därifrån och hem idag. Men jag har förhoppningar att det går betydligt fortare att cykla. Vi var nämligen 12 personer som gick tillsammans och alla går inte lika fort som jag är van vid, och då går jag ändå ganska långsamt jämfört med många hemma. Idag fick jag nyckeln till cykeln som jag köpt av den tjej från Uppsala som var här förra året, så det känns lovande för kommande året. Det känns som att man verkligen behöver en cykel här för att inte bli beroende av campusbussen.
 
 
På vårt campus som heter Tohoku Unversity Kawauchi Campus, håller faculty of economics, education, letters and arts och law. Jag kommer mest att vara i byggnad 29 där Economics and Managements är, byggnad 1 som är International Office. Byggnad 13 är cafeterian, poolen som syns på bilden är tyvärr under reparation, så där blir det ingen simning det närmaste året. Jag tänkte ändå gå och prata med Swimming Club när och var de tränar och kanske gå med där om det passar.
 
Jag läser på Tohoku University, där jag går International Program of Liberal Arts, vår klass heter IPLA. Idag har vi fått information om kurser och hur terminen kommer se ut. Jag kommer troligen välja mellan 15-17 poäng, 13 poäng är en termins heltidsstudier. Men då har jag så jag inte behöver vara orolig om jag skulle tröttna och hoppa av en kurs, eller missa på en tenta. Dessutom finns det så många intressanta kurser att jag gärna läser fler poäng. Kurserna ligger under ett eller två tillfällen per vecka och i slutet av terminen så har vi tentor på alla kurser typ samtidigt. På onsdag ska vi skriva ett japanskatest för att se vilken nivå vi ligger på, jag kommer inte komma långt, eftersom inte jag kan skriva mer än mitt namn och "norr" (eftersom jag bor i norra byggnaden). Men man måste skriva det för att kunna registrera sig. Sen får vi under två veckor gå på alla kurser vi vill för att prova oss fram och efter det ska vi lämna in kursregistrering på vad vi vill läsa.
 
Förmodligen kommer jag att söka följande kurser:
Japanska (4p)
Japansk kultur 1 (vilken behandlar kulturen i japanska företag och affärsverksamheter) (2p)
Karriär utveckling (2p)
Kommunikation mellan olika kulturer (1p)
Företagsledning (2p)
Självständigt projektarbete inom Organisation och Ledarskap (2p)
Japansk kultur 2 (som behandlar den vardagliga kulturen som exempel te-cermoni) (2p)
Beteendevetenskap (2p)
 
Sådär, nu har ni kanske lite bättre koll på vad jag kommer syssla med den kommande tiden. Vilka kurser det blir till våren vet jag inte förrän det är dags.
 

Life in sendai

Jag har fått många nya kunskaper idag. För det första lärde jag mig att japaner är väldigt punktliga och alltid i tid till allting. Detta lärde jag mig genom att komma en halvtimme sent till första dagen av orientation week. Jag kom på på flygplanet igår att jag har åkt till japan helt utan klocka, inte ens ett litet armbandur har jag med mig. Lite tur hade jag som fick låna en reseväckarklocka av en svensk kille som också flyttat hit, trots det kom jag inte upp på morgonen, jag tror faktiskt att den inte alls ringde. För det andra har jag märkt att japaner är otroligt dåliga på engelska, och då menar jag inte lite dåliga som jag kanske hade trott. Det är helt ofattbart, visst skiljer det sig från person till person, men många kan inte säga mer än hej. Vad jag mer kommer fram till och lär mig kommer nog fram under tidens gång. Detta var i alla fall vad jag kommer ta med mig från första dagen.

 

 

Efter att vi registrerat oss som bosatta i Sendai, fixat försäkring samt skaffat oss ett bankkonto så gick vi till en enorm elektronikbutik. De har hur mycket prylar som helst, jag förstår nog inte ens vad allt är till för. Vi var inne i en annan jättestor elektronikaffär först men där pratade ingen engelska, och eftersom den japanska killen som är en av våra volontärer är halvdålig på engelska och den indonesiska killen som är bra på engelska är halvdann på japanska blev det lite jobbigt med alla tolkningar så vi gick till en annan där de har engelsktalande personal. Väl på plats och efter hundra frågor från vilsna utbytesstudenter så köpte vi alla varsin iphone, det blev tyvärr ingen 5a, det var två månades väntetid på den. Men tack vare att den är så poppis fick vi köpa vår iphone 4s riktigt billigt.

 
Efter telefonköpet tjyvläste vi lite mangatidningar i en kiosk medan den indonesiske volontären hjälpte oss att kopiera papper vi behöver till imorgon. Då fortsätter orientation week med registrering på kurser, rundvandring på campus och säkert en massa annat. Jag väntar mig att det blir en heldag till imorgon. Jetlagen har gjort att jag varit snurrig trött och haft en del ont i huvudet idag, det hoppas jag ger sig snart.
 
 
Middagen åt vi på en japans resturang där man fick välja små tallrikar med olika rätter på, det var spännande, lite obehagligt men roligt och gott (även om min fisk var alldeles för salt)
 
 
På kvällen tog vi tåget hem, nu har jag både tagit buss in till stan och tåg hem, så snart borde jag lära mig detta. Imorgon ska vi promenera till campus (ca 30 min som borde ta 15 med cykel) så då kan jag lära mig att cykla dit till nästa vecka när kurserna börjar på riktigt!
 
English
Today I learned by experience that japanese people are very punctual, i got late to the first day of orientation week, I have also realised that japanese speak really bad english, if they can speak any english at all. Today we have been in city centre to register as residents here in Sendai, I also got my health insuranse and a bank account. After we had had lunch I bought an iPhone, unfortunately not 5, but because of it's popilarity I got the 4s for a really good prize. Here in Japan they have really big electronic stores, it can be a whole building (like a shopping mall) with only electronic products. While I waited for the last people to register for their phone I got stuck in the toy department. Later on we had dinner at a Japanese resturant where one could choose dishes of different kind on small plates, which was wird but good.
 

 


Hej Japan

Hej Japan och mitt nya hem, hej alla mina nya kompisar, hej konstiga färdigkaffe på affären, hej svåra tecken att läsa, hej läskiga språk, hej utsikten över hela staden!
 
 
Jag har fått ett studentrum på översta våningen i ett tiovåningshus. Det är ett litet rum, men inte så litet som jag trodde. Eftersom jag redan tagit kandidatxamen räknas jag som en graduate student och får därmed ett lite bättre rum med egen toa och dusch.
 
 
I rummet har jag en säng och ett skrivbord vid balkongdörren, skrivbordet är jättelågt, jag tror det är anpassat för korta människor och jag passar inte riktigt in där. Det går tyvärr inte heller att höja så när jag kommer hem igen har jag förmodligen ännu mer ont i ryggen än vad jag brukar. För lite tid lär nog spenderas här med att skriva, läsa mail, skypa, blogga och annat datoriserande...
 
 
Åt andra hållet i rummet har jag en bokhylla, en stor garderob och bakom den ett handfat med tillhörande skåp. Det märkliga i det här rummet är att det finns inte någonstans att hänga upp saker, så jacka och handduk hänger på garderobsdörren.
 
English
Hello Japan and all my new friends! I have just moved in to a room in Sendai on the 10th floor. The room is small but I have a balcony with a view of the whole town, I also have my own restroom and washingroom which is nice.
 
 

Hejdå

hejdå Sverige, hejdå Uppsala, hejdå Stockholm, hejdå alla fina vänner, hejdå mamma och pappa och alla syskon, hejdå Milton, hejdå pojkvän, hejdå kusiner, hejdå lägenheten, hejdå kyrkan, hejdå svenska sommaren, hejdå fina hösten, hejdå universitetet, hejdå stockholmstrafiken, hejdå cykeln, hejdå Gotland, hejdå landet, hejdå Stockholms skärgård.
 

Vi ses om ett år igen!
 
 
 
 
 
 

Distance


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klicka på bilden för att komma till källan

RSS 2.0